> Pagina principală > Durerea
 

Semnele vizibile de inflamație sunt edemul, roșeața și căldura în zona inflamației, precum și durerea locală (sau afectarea funcției).

Cum apare durerea?

Multe boli din copilărie merg mână în mână nu numai cu febra, ci și cu durerea. Triggerii frecvenți de declanșare a durerii la copii includ, de asemenea, inflamația urechii medii (otita medie) și amigdalita. Altele - mai rar luate în considerare - pot include cefaleea/ migrena sau leziunile și suprasolicitarea.

Durerea este un semnal care avertizează organismul și asigură protejarea zonei afectate. Durerea, indiferent dacă este durere de cap sau de gât, sau durere după o leziune, este declanșată de mediatori în celulele corpului.

Aceștia sunt eliberați în cantități crescute după lezarea zonei rănite sau bolnave a corpului și activează celulele nervoase care transmit semnalul de durere la creier.

Ce reprezintă inflamația?

Inflamația este o reacție imună a organismului împotriva factorilor dăunători. Aceștia pot fi traumatismele, organismele cauzatoare de boli (cum ar fi bacteriile, virusurile sau fungii), corpurile străine, substanțele chimice, căldura și frigul, precum și radiația (arsurile solare).

În timpul inflamației, mediatorii sunt eliberați în regiunea afectată a corpului, mărind circulația sângelui. Acest lucru face ca celulele imune să ajungă mai repede la zona afectată și să declanșeze răspunsul imun.


Citiți mai multe despre bolile frecvente ale copilăriei, care pot fi asociate cu febră și durere ...

Aflați mai multe ...

 
 
  
 

Recunoașterea durerii

Durerea este adesea subestimată la copiii mici, care, în funcție de vârsta lor, pot descrie durerea lor în mod incorect și este deosebit de dificil să se recunoască durerea la sugari, deoarece singurul indicator este limbajul corpului. O față distorsionată, comportamentul defensiv atunci când este atins, țipatul și plânsul pot fi demonstrații ale durerii.

Cum și de la ce vârstă copiii percep durerea?

Durerea ne însoțește de-a lungul vieții noastre. La copii, durerea este adesea cauzată de leziuni, dureri de cap, creștere sau tulburări abdominale. Dar copiii încep să simtă durerea mult mai devreme - în uterul mamei lor.

Astăzi este bine stabilit de către savanții în neurologie și specialiștii în durere că sistemul nervos este suficient de dezvoltat pentru a procesa durerea înainte de naștere. Structurile neuronale necesare pentru percepția durerii sunt dezvoltate începând cu a 30-a săptămână de sarcină.

Percepția de durere a copiilor este, prin urmare, diferită de cea a adulților. La copiii mici, durerea este adesea proiectată în abdomen; un copil cu o inflamație a gâtului se poate plânge de o durere în abdomen. La vârsta școlară, percepția durerii copiilor este similară cu cea la adulți.

Odată cu trecerea timpului, părinții în general învață să interpreteze corect semnalele (de durere) ale copiilor lor, și observă rapid dacă copilul lor este bine sau se luptă cu o infecție dureroasă, de exemplu. În cazurile dificile, scalele simple validate verbale și/sau vizuale ale durerii pot ajuta copilul să relateze despre tipul și intensitatea durerii.

Dezvoltarea exprimării durerii la copii

Modul în care sugarii/copiii exprimă sau descriu durerea lor depinde de vârsta lor.

6 - 18 luni:

Sugarii/copiii încep să dezvolte frica de situații dureroase, de exemplu durerea provocată de acele seringilor din timpul imunizării. Acest comportament indică, de asemenea, stabilirea unei memorii la durere. La această vârstă, sugarii/copiii încep de asemenea să localizeze durerea. Copiii încep să folosească cuvântul "doare" sau alte cuvinte asociate durerii, cum ar fi "au", etc. Copiii de această vârstă pot fi agresivi verbal, pot plânge intens și pot retrage sau proteja zona dureroasă.

Până la 6 ani:

Copiii încep să descrie durerea. Deoarece dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor variază foarte mult, profesioniștii și părinții trebuie să învețe limbajul expresiei durerii la copii, indicii comportamentali care exprimă durerea și să asculte cu atenție comunicările de durere ale copiilor.

Copiii cu o dezvoltare corespunzătoare la vârsta de 3 ani pot fi capabili să cuantifice durerea utilizând scale simple validate verbale și/sau vizuale de evaluare a durerii și chestionare standardizate pentru evaluarea durerii, dar este important să se asigure că copiii, în special cei cu vârste între 3 și 6 ani, sunt competenți să furnizeze informații înainte ca să fie acceptate plângerile lor privind localizarea, calitatea, intensitatea și tolerabilitatea durerii.

7 - 10 ani:

Copiii de vârstă școlară își pot descrie pe deplin durerea. De cele mai multe ori, aceștia evită mișcările unor zone dureroase și au rigiditate musculară, cum ar fi pumni încleștați, scrâșnitul din dinți și fruntea încrețită. Pe parcurs ce devin mai logici și mai rezonabili în gândirea lor, acești copii încep să diferențieze nivelul durerii. Deoarece copiii de această vârstă sunt mai deschiși față de reguli, ei adesea răspund bine la procedurile necesare pentru a face față evenimentelor dureroase.

> 11 ani:

Adolescenții sunt capabili de gândire abstractă și au o înțelegere a relațiilor "dacă-atunci". În situații dureroase, adolescenții pot răspunde la durere cu un comportament asemănător adultului și, uneori, revin în comportamente imature.

Relatările copiilor privind intensitatea durerii

Câteva scale pentru fețe au fost concepute pentru evaluarea durerii la copiii care nu au abilitățile verbale pentru a explica cum simt simptomele lor. Acestea pot fi utilizate de către pediatru.

Una dintre ele este Scala Wong-Baker de evaluare a durerii în funcție de expresia feței pentru copiii cu vârsta de 4 ani și peste. Copiii aleg o imagine a unei fețe reprezentând intensitatea durerii lor. Fiecare față este asociată cu un anumit clasament, începând cu un zâmbet pentru "Foarte fericit/nu doare" până la o imagine cu o față plângândă pentru "doare cât poți imagina de tare".

Exemplu de scală de durere utilizată de către medici la copiii cu vârsta de 4 ani și peste:

0 Foarte fericit/nu doare;
1 doare doar puțin;
2 doare un pic mai mult;
3 doare chiar mai mult;
4 doare tare;
5 doare cât poți imagina de tare (copilul nu trebuie obligatoriu să plângă pentru a simți această durere).

  
 

Ameliorarea durerii

Ibuprofenul, substanța activă din MIG® pentru copii, împiedică eliberarea mediatorilor de durere, astfel încât senzația este slăbită sau nu este transmisă creierului deloc. MIG® pentru copii, prin urmare, acționează asupra durerii în diferite locații.

În ce situații trebuie să vă adresați imediat unui medic

Dacă copilul dumneavoastră are mai puțin de 6 luni, este absolut necesară o vizită la medic. Indiferent de vârsta copilului dumneavoastră, ar trebui să-l consulte un medic în următoarele situații:

  • Dacă apar brusc convulsii (crize epileptice).
  • Dacă copilul dumneavoastră reacționează în mod clar la durere atunci când este atins.
  • Dacă există pierderi grave de lichide datorate transpirației, vărsăturilor sau diareei - în special la copiii foarte mici.

Știți că …?

De obicei, copiii pun multe întrebări, deoarece sunt curioși. Iată un mic ajutor pentru a explica copilului dvs. diferitele dispozitive utilizate de către medici.

Aflați mai multe ...

 


 
  
 

Durerea de cap la copii

Până la vârsta de 12 ani, aproape fiecare copil a suferit de dureri de cap cel puțin o dată. Durerile de cap sunt împărțite în două tipuri:

Durerile primare de cap sunt durerile de cap care sunt privite ca o boală de sine stătătoare și nu ca un simptom însoțitor al unei alte tulburări. Acestea includ migrena și cefaleea tensională. Aproximativ 40% dintre copii au prezentat dureri de cap până la vârsta de 7 ani, aproape 90% dintre copii și adolescenți în vârstă de 8-16 ani au prezentat dureri de cap și aproximativ 12% până la 22% suferă de migrenă.

Prin contrast, durerile secundare de cap apar ca un simptom al unei alte boli și dispar atunci când se tratează cauza inițială.

În plus, bolile infecțioase (bolile copilăriei), stresul, frica sau traumatismele minore ale capului sunt posibile cauze ale durerilor de cap la copii. Este recomandabil să țineți sub observație durerea de cap a copilului dumneavoastră și să consultați un medic dacă simptomele persistă, se agravează sau se repetă frecvent.

Durerea poate afecta și slăbi foarte mult copiii - uneori chiar mai mult decât febra. Durerea la copii trebuie tratată întotdeauna, de exemplu cu MIG® pentru copii.

Aflați mai multe ...

 

Prevenirea durerilor de cap

Puteți încerca să preveniți durerile de cap la copilul dvs. prin exerciții fizice în aer liber și regimuri regulate de somn și de mâncare.

În plus, puteți:

  • Să oferiți copilului dvs. alternative la vizionarea televiziunii și la jocurile de calculator.
  • Să evitați factorii declanșatori ai migrenei, cum ar fi stresul, prea mult/puțin somn, schimbări de vreme, mirosuri, omiterea meselor, unele alimente și altele
  • Să îi oferiți copilului suficient timp pentru relaxare și jocuri.

Note privind migrena

Migrena este o durere de cap care se dezvoltă în accese, ce apare mai ales pe o parte a capului și revine periodic. Factorii declanșatori pot fi diverși factori externi, cum ar fi un ritm modificat de somn-veghe, stresul sau anumite alimente.

Migrenele încep de obicei la vârsta de 7 ani, iar incidența lor crește odată cu vârsta.

 

Semnele migrenei la copii pot fi:

  • Copilul arată palid
  • Are o nevoie mare de somn
  • Greață, vărsături
  • Simptome însoțitoare, cum ar fi sensibilitatea la lumină și zgomot
  • Aura: așa-numitele deficiențe neurologice care apar înainte de faza actuală de cefalee (de exemplu, amețeli, steluțe/negru înaintea ochilor, senzații de gust sau miros fără un stimul extern)
  • Fantezii (sindromul Alice în țara minunilor)

Migrenele ar trebui să fie întotdeauna diagnosticate de către un medic.

  
 
 
Cauzele frecvente ale febrei și durerii
Cauze frecvente de febră și durere
Durerea de ureche
Vaccinările
 

Acesta este un medicament. Medicamentul se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului. Numerele de înregistrare în Republica Moldova: MIG forte pentru copii: 26011 din 27.12.2019, MIG pentru copii: 25045 din 29.10.2018. Codul materialului: MD_MIG-18-2022_v01_website. Material elaborat pe data de 26.09.2022.