Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MIG400_ibuprofen_Bărbatul se plimbă afară, are dureri de cap și este deranjat
MIG400_ibuprofen_Bărbatul se plimbă afară, are dureri de cap și este deranjat

Ce este durerea?

Durerea este un semnal care avertizează organismul și asigură că zona afectată este protejată. Este o experiență senzorială și emoțională neplăcută și este întotdeauna individuală. Fiecare persoană experimentează durerea în mod diferit și există moduri diferite de a simți și de a descrie durerea. Sensibilitatea la durere poate varia de la o persoană la alta, chiar și atunci când cauza durerii este comparabilă. Percepția și toleranța la durere pot varia și la aceeași persoană – în funcție de vârstă, experiențele anterioare cu durerea, ereditatea și chiar la nivelul energiei.

Durerea are multe fețe

Corpul are celule senzoriale specializate, numite nociceptori. Nociceptorii simt stimuli sau lucruri dăunătoare care ar putea deteriora organismul, cum ar fi presiunea, supraextinderea mușchilor, factorii de mediu (cum ar fi căldura sau frigul extrem) și substanțele chimice. Organismul însuși poate elibera diferite molecule după o leziune sau o inflamație care activează nociceptorii. Nociceptorii activați trimit semnale către fibrele nervoase ale măduvei spinării și de acolo către creier. Creierul primește aceste informații despre situația de alarmă care este percepută ca durere.

Durerea poate apărea la nivelul țesuturilor superficiale (piele, mucoasa gurii, nas etc.) sau țesuturilor profunde (mușchi, articulații sau țesut conjunctiv). De exemplu, durerea în țesut poate fi cauzată de entorse, tăieturi, răni, intervenții chirurgicale sau crampe musculare.

Mai mult, activarea nociceptorilor localizați în organele interne are loc din cauza infecției. Supraextensia sau compresia poate provoca dureri la nivelul inimii, plămânilor, stomacului, intestinului, ficatului, vezicii biliare, rinichilor și vezicii urinare.

Diferită de durerea de nociceptor este durerea neuropatică, care apare atunci când sistemul nervos este dereglat sau nu funcționează corespunzător din cauza bolilor sau traumelor. Cauzele comune ale durerii neuropatice includ diabetul, tumorile, infecțiile virale și toxinele.

Uneori, organismul răspunde la influențe exterioare, cum ar fi lipsa meselor sau luminile deranjante cu migrenă, iar uneori, stresul psihologic poate duce la dureri musculo-scheletice.

Durerea poate fi trăită ca senzații diferite, cum ar fi senzația de arsură (de exemplu, după arsuri solare), electrică (durere de dinți), pulsatorie (migrenă), înjunghiere (fracturi), durere fluctuantă continuă (durere musculo-scheletică) și altele.

Durerea acută și cronică

În funcție de cauză, durerea acută poate dura de la câteva momente până la câteva săptămâni. Poate rezulta din leziuni, proceduri medicale (cum ar fi procedurile stomatologice), intervenții chirurgicale, crampe menstruale și stări acute de boală (cum ar fi criza de migrenă, durerea din cauza herniei de disc, entorselor, vânătăilor etc.). Durerea acută are o funcție de protecție împotriva leziunilor ulterioare și, de obicei, se rezolvă odată cu vindecarea cauzei de bază și cu tratament adecvat. 

În contrast, durerea cronică este experimentată peste o perioadă de 3 până la 6 luni după ce durerea apare inițial sau după perioada estimată de vindecare. Durerea cronică poate apărea și se poate agrava din cauza unor factori, cum ar fi stresul sau anxietatea, fără nicio cauză fizică. Durerea cronică poate perturba somnul, relațiile sociale, chiar să înrăutățească munca și viața normală a multor persoane.

Durerea cronică poate fi neuropatică, nociceptivă sau ambele. Poate fi cauzată de leziuni, tensiune musculară, precum și de o varietate de afecțiuni cronice care nu pun viața în pericol, cum ar fi artroza, artrita sau fibromialgia.

Durerea netratată și memoria durerii

Durerea netratată poate duce la consecințe fizice și psihologice adverse (cum ar fi stres psihologic, slăbiciune, slăbiciunea sistemului imunitar, modificări ale eliberării hormonale, creșterea tensiunii arteriale etc.).

În plus, durerea de lungă durată poate evolua în durere cronică. Acest lucru se întâmplă similar cu procesul de învățare și memorare din creier. Celulele creierului care sunt implicate în simțirea durerii pot memora durerea repetitivă. În anumite condiții și datorită diferiților factori declanșatori, celulele pot evoca memoria și persoana resimte din nou durere. Declanșatorii pot varia de la o persoană la alta și nu trebuie să nu aibă legătură cu nicio cauză a durerii.

Pentru a evita dezvoltarea durerii cronice, este mai important să aveți tratamentul potrivit atunci când durerea apare inițial.

Durerea de cap

Durerile musculare și articulare

Răceala și febra

MIG®400

Remediu eficient analgezic, antiinflamator și antipiretic

Întrebările tale frecvente despre utilizarea MIG® 400 și a ibuprofenului

Întrebări frecvente

Întrebările tale frecvente despre utilizarea MIG®400 și a ibuprofenului

MIG® 400_ibuprofen_analgezice cu acțiune rapidă_femeie în vârstă fără durere

Formulă cu acțiune rapidă

Formularea galenică specială a MIG®400 permite instalarea rapidă a acțiunii ibuprofenului